Doprava zdarma pri objednávke nad 100€.

Udržateľná výroba kože tradičným spôsobom | Berber

Obzrime sa spoločne späť v čase a objavme fascinujúci príbeh kože. Vrámci tohto článku sa pozrieme hlbšie do minulosti a odhalíme vám, ako vzniká unikátna marocká koža a ako prebiehajú procesy vyčiňovania a tajomstvá farbenia.
Berber - Koželužne2
História výroby marockej kože siaha až do staroveku, viac než 1000 rokov. Prvé historické zmienky o vzniku koželužní vo Feze sa datujú do 8. storočia nášho letopočtu. Je to príbeh, ktorý sa prenáša z generácie na generáciu a dodnes prežíva v jedinečných výrobkoch z marockej kože.

Vyčiňovanie

Prvým krokom v procese výroby kože je tanínové vyčiňovanie alebo lúhovanie. Tento tradičný postup využíva prírodné zdroje a ručné techniky, aby sa surové kožušiny premenili na odolné a krásne výrobky. Proces vyčiňovania spočíva vo vyčistení kože od nadbytočného tkaniva a opakovaného namáčania do roztoku z rastlinných tanínov. Tento roztok obsahuje látky, ktoré sa nachádzajú v rastlinách a majú schopnosť pretvoriť surovú kožu do konečnej podoby.

 Berber - Koželužne3

 

Farbenie
Jedným z najzaujímavejších aspektov marockej kože je farbenie, ktorého cieľom je premeniť ju na pestrofarebné dielo. Konečný vzhľad a odtieň kože získavajú pomocou prírodných rastlinných farbív. V procese farbenia sa používajú rôzne byliny, každá so svojou charakteristickou farbou a vlastnosťami.

Medzi najčastejšie používané rastliny na vytvorenie rôznych odtieňov a farieb patria napríklad: dubová kôra, listy, indiga a mnohé iné (nižšie v tabuľke). Tieto rastliny a výťažky z nich sú pomleté a obsahujú taníny, ktoré sa uvoľňujú do roztoku pri varení. Po tepelnej úprave sú schopné interagovať s proteínmi v koži a zafarbovať ju do želanej podoby.


Tabuľka: Rastliny a ich farbiaci potenciál

Každá farba, ktorá ozvláštni marockú kožu má svoj jedinečný príbeh a symboliku. Farbenie kože je umením, ktoré vyžaduje znalosť rastlín, ručných techník a skúseností remeselníkov, ktorí túto tradíciu prenášajú ďalej.

V Berber & Co. sme hrdí, že pracujeme s najkvalitnejšou marockou kožou, ktorá je výsledkom tisícročného dedičstva. Naše výrobky v sebe nesú bohatú históriu tradičného remesla a zároveň prinášajú moderný dizajn a štýl. S každým kúskom z našej kolekcie môžete cítiť a nosiť so sebou príbeh marockej kože a výnimočnosť remesla.

Berber - Koželužne1

Spojte sa s históriou, tradíciou a technológiami, ktoré vytvárajú unikátne výrobky plné krásy a kvality. Berber & Co. je značkou, ktorá prináša do Vášho života výnimočné kúsky s hlbokým ukotvením v marockej kultúre a umení výroby kože.

BerBer, to sú kvalitné kožené batohy, tašky a kabelky. Našimi hodnotami sú remeslo, férovosť, udržateľnosť a nadčasový slovenský design.

Dovoľte nám sprevádzať Vás.
Váš Berber.

Späť do obchodu